Mielipide: Solidaarisuutta marssivan yliopiston kanssa!

Tänään, 20.4. keskiviikkona, kello 14.00 Senaatintorilla kokoontuvat he, jotka eivät aio niellä kaavailtuja leikkauksia pureksimatta. Senaatintorilla kokoontuvat he, jotka eivät aio tyytyä suunnittelemaan tulevaisuuttaan sillä ehdolla, että koulutus, kasvatus, ja tutkimus saadaan hallituksen ja yhteistyökumppaneiden toimesta tuhottua.

Ei siis ole laisinkaan välttämätöntä, että hallitus voittaa, ja että sen ystävät elinkeinoelämässä saavat jälleen lisää tilaa toimia itseään vaurastuttaakseen. Ei sen ole pakko olla niin, että opintotuki tuhotaan, muutetaan lainaksi, muutetaan maksusitoumukseksi elämän loppuun saakka. Työväenluokka voi pistää kampoihin, sillä on siihen kaikista sopivin avain: sen pidättäytyminen työstä, joka rikastuttaa hallituksessa ja sen korvan juuressa istuvia sijoittajia, omistajia, porvareita. Työväenluokka voi mennä lakkoon, työnseisaukseen, se voi marssia ulos työpaikaltaan.

Ei siis riitä, että olemme torilla huutamassa, laulamassa, tai kuuntelemassa puheenvuoroja. Meidän on myös iskettävä hallitusta sinne, missä se vaikuttaa. Tässä tapauksessa kyse on voitontavoittelusta, pääoman kasaamisesta, ja yliopiston työläisten (tarkoitamme tällä koko henkilökuntaa, ja suurta osaa opiskelijoista) kyykyttämisestä, hajottamisesta, alistamisesta.

On noustava kyykystä, on pyrittävä rakentamaan vastustusta hallituksen toimille. Tämä ulosmarssi varmasti herättää toivoa monissa, että se on mahdollista. Ja uskokaa: kyllä se on mahdollista, ja välttämätöntä.

Tampereen_yliopisto_mielenosoitus_3_PA

Tampereen yliopiston edessä ollut mielenosoitus vuodelta 2010. Uhannut lakko peruuntui, neuvottelutulos saatiin. Kuva: Yle.

Max Anttila
Kommunistisen nuorisoliiton pääsihteeri