Konepistoolit poliisipartioille – ketä on tarkoitus pelotella?

Valtion järjestäytynyt väkivaltamonopoli, tai korrektimmin ilmaistuna maanpuolustus- ja turvallisuuskoneisto, koostuu sen katutason vahtikoirasta eli poliisista ja poliisia turvaavasta, kansalaisista nationalistisia tappajia koulivasta armeijasta. Sen rivit täyttyvät tavallisista kansalaisista, jotka voidaan esimerkiksi tilanteen vaatiessa laittaa mukiloimaan toisiaan, jotta hallitsevien tahojen nahka ja vallitseva yhteiskunnallinen tilanne säästyvät.

Suomen poliisi on saanut ihmisoikeusjärjestö Amnestyn vuosiraportissa kritiikkiä muun muassa etälamauttimen käytöstä, turvapaikanhakijoiden pitämisestä putkassa, siviilipalveluksen rangaistuksenomaisen pitkästä kestosta sekä siitä, ettei poliisi järjestön pyynnöistä huolimatta luovuta tietoja voimankäyttönsä motiiveista. Voiko viranomainen valvoa luotettavasti omaa toimintaansa?

Suomessakin jo yhden kuoleman ja 14-vuotiaan pojan loukkaantumisen aiheuttaneen etälamauttimen käyttö on lisääntynyt vuosi vuodelta. Mielenosoittajat ovat saaneet tuta ”vähemmän tappavien” FN 303-aseiden projektiilit ihollaan ja meluvalituksista keskeytetyn puistokeikan kuuntelijat pippurisumutteen silmissään. Yksittäisten pahoinpitelyiden lista kasvaa, joista eräässä kallovammautunut uhri vietiin sairaalan sijaan yöksi putkaan. Myös putkakuolemien määrä on Suomessa poikkeuksellisen korkea.

Huomionarvoista on myös se, keihin poliisin voimankäyttö kohdistuu. Esimerkiksi mainitussa vuoden 2014 itsenäisyyspäivän antifasistisessa mielenosoituksessa poliisi teki 130 kiinniottoa ja käytti projektiiliaseitaan vastauksena muutamien kivien ja pullojen heittelyille. Vastaavasti taas äärioikeiston mielenosoituksessa Hennalassa turvapaikanhakijoita ja SPR:n työntekijää päin suunnattiin kivien lisäksi myös ilotulitteita, mutta poliisi ei nähnyt voimakeinojen käyttöä tarpeellisena.

Raskaasti aseistetut poliisit ovat maailmalta monelle jo ennestään tuttuja, mutta rauhaa arvostaville suomalaisille ilmiö tuskin olisi tervetullut ilman terrorin lietsomaa pelkoa. Tiedustelulakia ajetaan kiireellä läpi, valmiuksia kiristetään ja varustelua kovennetaan.

Nyt poliisi esittelee uudet lelunsa: virka-aseidensa rinnalle tulevat MP5-konepistoolit. 1.9 julkaistun päätöksen ei poliisihallituksen mukaan tulisi vaikuttaa kansalaisten mielikuvaan luotettavasta ja helposti lähestyttävästä poliisista. Sillä ei myöskään pyritä pönkittämään imagoa tai antamaan militaristista vaikutelmaa.

Kuinka on ylipäätään mahdollista lisätä luotettavuutta konepistooleilla, samalla antamatta militaristista vaikutelmaa? Olisiko konepistooli pysäyttänyt Turun puukottajan nopeammin kuin käytetty virka-ase? Poliisihallituksen sanat ovat yhtä tyhjän kanssa, mutta uppoavat varmasti vielä heihin, jotka yhä uskovat poliisin vilpittömään hyvyyteen. Mikä on se äärimmäisyys, joka vielä tarvitaan heidän havahduttamisekseen?

Viimeaikaisten tapahtumien, keskustelujen ja uutisten summa alkaa herätellä assosiaatioita poliisivaltiosta. Ne ovat antaneet aiheen porvarien himoitsemien vallankäyttömenetelmien lisäämiselle ja saaneet kansalaiset puoltamaan kaikkea, minkä uskotellaan lisäävän turvallisuutta. ”Eihän tämä mukavaa ole, mutta kyllä Suomenkin on jo aika herätä nykymaailmaan”, moni perustelee asianlaidan hyväksymistään. Toiset taas ihailevat fanaattisesti voimakasta valtioauktoriteettia, jopa toivovat poliisille lisää valtaa ja järeämpää aseistusta. Olemmeko tietoisesti matkalla kohti fasismia?

Kirjoittaja on Kumous-lehden toimittaja.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tilasto-poliisin-voimankaytto-kasvanut-reippaasti-viidessa-vuodessa/5632040#gs.Nt68Z6E

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005349030.html

https://yle.fi/ylex/uutiset/poliisi_kaytti_pippurisumutetta_anarkistitapahtumassa__silminnakija_ylexlle_kaikki_tuntui_ylimitoitetulta/3-9088438

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016060121658710_uu.shtml

Suomi 2015: Poliisi suojelee äärioikeistoa ampumalla ihmisiä