Kapitalismi iskemässä kyntensä Kuubaan

“Oot kaunis, anna rahaa”, vaativat pikkutytöt Havannan kadulla. Tuttuni tilitys matkastaan on haikeaa ja turhautunutta. Aiemmat reissut tekivät Kuubasta hänen henkisen kotinsa, jonne palaaminen tuntui aina yhtä turvalliselta ja luontevalta. Sikarit, rommi ja vanhat autot, kyllä, mutta paljon muutakin. Joka kulmalla kajahteli yötä myöten mukaansatempaava kuubalainen musiikki, ja katukuvan ihmiset nauroivat, lauloivat ja tanssivat. Ruoka oli turisteille edullista ja hyvää, koulutus ja terveydenhuolto ilmaista ja ihmiset lämminsydämisiä. Paikallisen sanoin kuubalaisten sosiaaliturva ovat kuubalaiset, sillä Neuvostoliiton romahtaminen opetti heidät pitämään yhtä. Rikollisuutta ja kodittomuutta ei odotusten vastaisesti juurikaan esiintynyt. Tienvarsilla silmiin pisti mainosten sijaan vallankumouksen iskulauseita. Luonto oli säilyttänyt monimuotoisuutensa ja sen kauneus oli lumoavaa. Tunnelma oli yksinkertaisesti inhimillisempi ja lämpimämpi kuin missään muualla. Valitettavasti hänen rakastamansa saarivaltio oli muuttunut radikaalisti viime reissun jälkeen, eikä siellä tehnyt mieli viettää enää yhtäkään pakomatkaa kotona vallitsevasta oravanpyörästä. Tämän kokemuksen mukaan kuubalaisista ennen hehkunut aitous, yhteishenki ja vilpitön ystävällisyys oli Fidelin kuoltua vaihtumassa katkeruuteen, materialistiseen kiihkoon ja epärehellisyyteen. Kapitalismi on iskemässä kyntensä Kuubaan, eikä sen ote tule olemaan hellä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perui 16.6.2017 osan Obaman asettamista liennytyksistä Kuuban talouspakotteisiin liittyen. Trumpin päätöksen tarkoitus on painostaa hallitusta Yhdysvalloista Kuubaan suuntautuvaa dollarivirtaa kiristämällä. Käytännössä tämä tarkoittaa turismin vähentämistä sekä kaiken kaupallisen yhteistyön lakkauttamista Kuuban turvallisuuspalveluiden kanssa. Yhdysvalloista tuleva turismi on Kuuban päätulonlähde, ja sen väheneminen johtaa massiivisiin taloudellisiin ongelmiin. Kuuban asema Yhdysvalloille muistuttaa mielestäni (kärjistetysti) samaa kuin mitä Viro on suomalaisille: halpaa alkoholia ja tupakkaa lahden toiselta puolen. Trump mainitsikin, että yhdysvaltalaiset saavat edelleen tuoda Kuubasta rajattomasti kuubalaisia tuotteita, kuten rommia ja sikareita. Matkustusoikeutta ei kuitenkaan saa yhtä helposti kuin ennen. Myös yhdysvaltalaisten olemassaolevat liiketoimet Kuubassa, kuten hotelliketjut, säilyvät ennallaan. Trump linjasi pakotteiden pysyvän voimassa, kunnes saarivaltio “suuntautuu kohti demokratiaa, kunnioittaa ihmisoikeuksia ja vapauttaa poliittiset vangit”. Yle kirjoitti aiheesta seuraavin sanoin:

Trump ei tähän asti ole pitänyt suurta ääntä ihmisoikeuksista. Esimerkiksi viimekuisella Saudi-Arabian vierailulla hän sanoi, ettei halua luennoida isännille maan sisäisistä asioista.

Ihmisoikeusjärjestöt myöntävät, että ihmisoikeusloukkaukset Kuubassa ovat jatkuneet. Mutta esimerkiksi Human Rights Watchin kanta on, että vaikka muutosta ei ole saatu aikaa kahdessa vuodessa, ei ole myöskään syytä palata politiikkaan, joka epäonnistui surkeasti vuosikymmenten ajan.

Ihmisoikeudet eivät tietenkään yhdentekeviä; on tärkeää, ettei niistä vaieta. On kuitenkin ironista, että verisistä sodistaan ja kansalaistensa sortamisesta tunnettu Yhdysvallat on tässä se, joka yrittää saarnata Kuuballe. Ihmisoikeudet toteutuvat eteerisesti ja abstraktisti, ja niitä käytetään enemmän vasemmiston ja muun vastarinnan lyömiseen kuin vilpittömään kansan hyvinvoinnin edistämiseen, paitsi paperilla ja niihin liittyvissä kiistoissa.

Kontrastina puheille Kuuban ihmisoikeuksista ja poliittisista vangeista on hyvä mainita muutama nimi sankasta Yhdysvaltain hallituksen mustalle listalle kuuluvien joukosta:

  • Chelsea Manning, vangittu tietovuotaja (vapautettiin toukokuussa)
  • Mumia Abu Jamal, entinen Musta pantteri ja aktivisti, 30 vuotta vankilassa
  • Edward Snowden, tietovuotaja, maanpaossa
  • Reality Winner, vangittu tietovuotaja
  • Ricardo Palmera, vangittu vallankumouksellisten liikkeiden johtaja
  • Joy Powell, vangittuna aktivismista poliisiväkivaltaa ja sortoa vastaan
  • Bill Dunne, vangittu poliittisen vangin vapautusyrityksestä

Ironiaa lisää myös se, että yksityisomistusperiaatteella toimivaa liittovaltiota kutsutaan demokratiaksi (tai sen edistäjäksi). Wikipedia määrittelee käsitteen seuraavasti:

“Demokratia eli kansanvalta on kansanvaltaan perustuva valtiojärjestys tai hallitusmuoto. Demokratian perusajatuksena on, että hallintovalta nousee kansasta ja toteuttaa kansan tahtoa. Demokratia tulee sanoista demos (tavallinen kansa) ja kratos (valta, hallita).”

Tällä hetkellä valta on kuitenkin silminnähdenkin aivan muualla kuin tavallisella kansalla, minkä todistaa myös Cambridgen yliopiston 18. syyskuuta 2014 julkaisema tutkimus (Martin Gilens ja Benjamin I. Page):

Multivariate analysis indicates that economic elites and organized groups representing business interests have substantial independent impacts on U.S. government policy, while average citizens and mass-based interest groups have little or no independent influence.

Vallankumouksen otteen heikkeneminen ja ulkopuolisten tekijöiden summa ajavat Kuubaa kohti tilannetta, jossa rappeutuvaksi väitetty sosialismi korvataan tosiasiallisesti rappeutuvalla kapitalismilla.

“Aineellisten kannustimien suosiminen moraalisten kannustimien kustannuksella on tapa päästää kapitalismi sisään takaoven kautta.”
—Ernesto “Che” Guevara

Kirjoittaja on Kumous-lehden toimittaja.

Lähteet:

YLE: Yhdysvallat peruu osan Kuuban liennytyksistään
https://yle.fi/uutiset/3-9676349

YLE: Trump tiukentaa Kuuba-politiikkaa – Kuubalaiset pelkäävät turismin näivettyvän
https://yle.fi/uutiset/3-9675297

Alliance for Global Justice: Political Prisoners in the USA
http://afgj.org/politicalprisonersusa

Martin Gilens & Benjamin I. Page: Testing Theories of American Politics: Elites, Interest Groups, and Average Citizens
https://www.cambridge.org/core/journals/perspectives-on-politics/article/testing-theories-of-american-politics-elites-interest-groups-and-average-citizens/62327F513959D0A304D4893B382B992B

Artikkelia muokattu 22.13.