Homekoulut rasittavat taloutta ja työväenluokan terveyttä

Homekoulut rasittavat taloutta ja työväenluokan terveyttä

Ystäväni Sinin (nimi muutettu) hengitystieoireet alkoivat jo kolmisen kymmentä vuotta sitten salaojittamattomassa, kostealle maaperälle rakennetussa omakotitalossa. Astma- ja angiinakierre sai viimein vanhemmat pohtimaan lääkärin johdolla ratkaisua, ja eräänä päivänä Sinin palattua sukulaistensa luota oli kissa tapettu ja kokolattiamatot revitty irti. Syylliseksi epäiltiin pöly- ja eläinallergiaa.

Myöhemmässä elämänvaiheessa muutto homeiseen asuntoon uusi tilanteen mykoplasmainfektiona, jatkuvana sairasteluna ja lopulta työkyvyttömyytenä. Siitä lähtien Sini on kokenut homeoireita, kuten iho-ongelmia, päänsärkyä, voimattomuutta, yskää, lihaskipuja, astmaoireita, huimausta ja limakalvojen kirvelyä aina ollessaan homeisessa rakennuksessa. ”Olo on kuin pahoinpidelty”, hän kuvailee.

Yleisimmät kohteet ovat kouluja, päiväkoteja ja sairaaloita. Ne ovat pahimpia homeoireiden laukaisijoita.

Sini on töissä alalla, jossa työkohde vaihtuu usein. Yleisimmät kohteet ovat kouluja, päiväkoteja ja sairaaloita. Ne ovat pahimpia homeoireiden laukaisijoita. Joissain kouluissa joudutaan pitämään pahojen sisäilmaongelmien vuoksi talvipakkasillakin ikkunoita auki, koska opiskeluun ja opettamiseen keskittyminen on muutoin lähes mahdotonta päänsäryn ja ärtyneisyyden takia. Päiväkodeissa näkee tilanteita, joissa uusi lapsi alkaa yllättäen saada hengitystieinfektioita, vaikka aiemmissa päiväkodeissa hän on ollut täysin terve. Erään lastensairaalavuoron jälkeen Sini sairastui niin pahasti, että makasi muutaman päivän kotonaan ääni ja voimat poissa, kuumeisena ja heikkona, miettien kaikkia niitä jo ennestään vaikeasti sairaita lapsia, joita osastolla hoidetaan.

”On vaikea mennä töihin paikkaan, missä tietää sairastuvansa. On myös paikkoja, jonne mielellään menisin, mutta jonne en sisäilmaongelmien vuoksi voi mennä”, Sini harmittelee. Hän kertoo työtovereistaan, jotka ovat menettäneet täysin työkykynsä homeen vuoksi. Työterveyslaitos ei ota kertomuksia vakavissaan, työnantajat ja kiinteistönomistajat ja heidän sidosryhmänsä välttelevät vastuuta, suhtautuvat arrogantisti ja mitätöivästi sekä syyttelevät muita. Homeoireita on Sinin kuuleman mukaan usein koitettu lääkärin tai isännöitsijän toimesta kääntää homeoireista kärsivän henkilön psyykkisiksi häiriöiksi.

Kuntaliiton mukaan yli tuhatta koulurakennusta vaivaavat homeongelmat. Monia rakennuksia on peruskorjattu useita kertoja isolla rahalla, mutta ongelmat jatkuvat. Näyttäisi siltä, että nykyajan mahdollisimman nopeasti ja edullisesti toteutettu rakentaminen luo palvelurakennuksille huomattavasti lyhyemmän käyttöiän, samalla vaatien jatkuvaa julkisilla varoilla toteutettavaa uusimista. Tämä on yksityisille, voittoa tavoitteleville rakennusfirmoille edullinen linja, jonka hinta on monen työläisen sairastuminen ja kärsimys.

Yleinen ongelma on Rakennuslehden mukaan liian kireät rakentamisaikatalut, jolloin esimerkiksi betoni ei ennätä kuivua ja synnyttää pinnoitteisiin homekasvustoa. Myös hengittämättömät rakennusmateriaalit, virheellinen ilmanvaihto, epäonnistuneet viemäröintiratkaisut sekä suoranainen huolimattomuus ovat monen homekiinteistön taustalla.

Lyhytnäköistä ja piittaamatonta

Homekoulut ovat puhututtaneet myös mediassa, viimeisimpänä kuntavaalien aikaan. Vanhemmat tahtovat luonnollisesti valtuutettujen tekevän politiikkaa, joka takaa heidän lapsilleen terveen oppimisympäristön. Se, että osa lapsista voi opiskella tavalliseen tapaan, mutta osa joutuu kamppailemaan jatkuvien homeesta johtuvien fyysisten ja psyykkistenkin oireiden kanssa ja samalla yrittää suoriutua opinnoista tasavertaisesti muiden kanssa, on eriarvoistavaa. Jos ongelmaa ei ratkaista, se vaikuttaa lähes väistämättä lapsen koulumenestykseen ja sitä kautta myös tulevaisuuskuviin, terveydestä puhumattakaan.

On lyhytnäköistä ja piittaamatonta, ettei näin tärkeään asiaan suhtauduta riittävän vakavasti, jotta se korjattaisiin kerralla. Kehnot peruskorjaukset ja väärin rakennetut uudet kiinteistöt kuormittavat valtion budjettia entisestään, eivätkä helpota sisäilmaongelmista oireilevien ahdinkoa. Sen sijaan laadukkaat, huolella suunnitellut ja rakennetut palvelurakennukset olisivat julkisen varallisuuden ja terveyden kannalta taloudellisin ratkaisu. Tilanteen huolellinen kartoittaminen, palvelurakennusten säädösten uusiminen, asiantuntevat rakennus- ja korjausratkaisut, oireilevien henkilöiden asianmukainen hoito ja sen saannin helpottaminen voivat olla tekijöitä päättämään tilapäisratkaisujen onnetonta noidankehää.

Hallituksemme toteuttaa monella yhteiskuntasektorilla tulevaisuuden kannalta äärimmäisen kestämätöntä ja tuhoisaa politiikkaa, josta homekouluongelma on vain yksi osoitus. Sen seurauksia joutuu ratkomaan sukupolvi, joka kasvaa usein yhteiskuntaluokastaan riippuen enemmän tai vähemmän poliittisen mielivallan alla. Seuraajikseen päättäjämme taitavat tosin toivoa heitä, joihin nämä päätökset eivät kohdistu, eli hyväosaisten perheiden kasvatteja.