Fasismi on osa kapitalismia

Hallitus ja porvarillinen luokka, yhdessä “maailman vapaimman lehdistön” ja ”puolueettomien” instituutioiden kanssa, on lietsonut rasismia ja muukalaisvihaa yrittäen sälyttää yhteiskuntamme kärjistyvä kriisi pakolaisten niskoille. Tämän myötä oikeistopopulistien, kuten perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen ja Jussi Halla-ahon, rasistisista asenteista on tullut poliittisesti yhä salonkikelpoisempia. Fasistiset ja avoimesti natsistiset ryhmät ovat jääneet ilman suurempaa huomiota, saati tuomitsemista. Vasta nyt, kun kansallissosialistinen Suomen Vastarintaliike (SVL) mielenosoituksensa yhteydessä 10.9. pahoinpiteli kuolettavasti ohikulkijan, ihmiset ovat nousseet tuomitsemaan natsismin. SVL:n uhri Jimi Karttunen oli tavallinen suomalainen, joka uskalsi asettua natseja vastaan, ja johon monet ovat voineet samaistua. Myös Kommunistinen nuorisoliitto ottaa osaa Karttusen läheisten suruun. Rasistiset hyökkäykset pakolaisia kohtaan, kuten lukuisat polttopulloiskut, ovat sen sijaan jääneet julkisuudessa häpeällisen vähäiselle huomiolle. Tätä ei voi perustella sillä, että kuolonuhreilta on vielä toistaiseksi vältytty. Peli Poikki-mielenosoitukset 24.9. ovat antaneet tärkeän viestin siitä, että ihmiset alkaavat herätä todellisuuteen. On jo korkea aika vastarinnalle fasismia vastaan.

Poliisi ei ole tehnyt paljoakaan fasistien toiminnan estämiseksi tai vaikeuttamiseksi. Esimerkiksi SVL:n mielenosoituksessa 10.9. poliisi ei ollut edes läsnä. Sen sijaan se on ennennäkemättömän kovalla kädellä puuttunut oikeiston ja kapitalismin vastaisiin mielenosoituksiin viimeisen vuoden aikana, esimerkkinä antifasistien väkivaltainen tukahduttaminen itsenäisyyspäivän Vapaus Pelissä-mielenosoituksessa. Hallituspuolueiden johtajat tuomitsevat kaiken väkivallan tai vähintäänkin “poliittisen väkivallan”, mikä on absurdi kanta ottaen huomioon valtion väkivaltakoneiston laajuuden. Suomen armeija, jota jokavuotisissa sotilasparaateissa palvotaan, on mukana sotilasoperaatioissa esim. Irakissa ja Afganistanissa. Nekö eivät ole luonteeltaan poliittisia? Kansainvälinen laki, johon Suomi on sitoutunut, edellyttää rasistisen toiminnan kieltämistä. Yksikään Suomen hallitus ei kuitenkaan ole halunnut laittaa lakia täytäntöön, ennen kuin kenties nyt Sipilän hallitus ollessaan selkä seinää vasten. Näin lopulta paljastuu, että Pariisin rauhansopimuksen kaltaiset paperit ovat pääoman silmissä sinällään merkityksettömiä.

Väkivalta on aina järkyttävää, ja kommunistien tavoitteena onkin pysyvä rauha. On kuitenkin olemassa ero fasistien ja heitä vastustavien ryhmien harjoittamassa väkivallassa. Toisella ei ole minkäänlaista oikeutusta. Fasistit pyrkivät käyttämään mahdollisimman raakaa väkivaltaa työväenluokkaa, vähemmistöjä ja poliittisia toisinajattelijoita kohtaan heidän alistamisekseen tai tuhoamisekseen. Fasistit ja heidän vastustajansa eivät suinkaan ole saman kolikon kääntöpuolia tai vastakkaisia “ääriryhmiä”, vaan pikemminkin liberaali porvaristo (kuten Kokoomus, Keskusta, Helsingin Sanomat) ja fasistit ovat samaa sukua. Vaikka liberaali porvaristo vielä nyt tuomitsee fasistien väkivallan, se on tiukan paikan tullen valmis liittoutumaan heidän kanssaan kommunisteja ja muuta vasemmistoa vastaan. Suomessa tämä on käynytkin toteen 1920-40-luvuilla. Samaan aikaan kun liberaali porvaristo näytteli edustuksellista demokratiaa, se antoi fasistien hoitaa likaiset työt puolestaan. Suojeluskunnat olivat virallinen osa armeijaa, ja Lapuan liike korkeimpien valtiopäämiesten suojeluksessa harjoitti terroria työväenluokkaa kohtaan.

hitler

Emme halua enää palata fasistiseen Suomeen vaan murskata fasismin ennen kuin se saa enää yhtään enempää tilaa yhteiskunnassamme. Samaan aikaan on käytävä taistelua liberaalin porvariston ja hallituksen ajamaa työväestön ja köyhälistön kurjistamispolitiikkaa vastaan, koska se luo kasvualustaa fasismille: epätoivoa, katkeruutta, kyynisyyttä ja ihmisvihaa. Perinpohjaista antifasismia ei voi olla ilman vastarintaa kapitalismille. Kommunistit ovat olleet vastarinnassa kaikkein pitkäjänteisimpiä, ja kommunistinen teoria sekä politiikka näyttävät tien pois kapitalismista.

Fasismi pyrkii verisellä tavalla ratkaisemaan ristiriitoja valtioiden sisällä pääoman eduksi, siinä missä imperialismi ajaa pääoman etua yli valtioiden rajojen. Kapitalismi ja imperialismi ovat erottamattomasti yhteydessä toisiinsa. Suomi on osa Euroopan unionin ja sen läheisten liittolaisten (USA, Japani ym.) imperialistista eturyhmää, joka resurssien haalimiseksi lietsoo sotia ja luo valtavia pakolaisjoukkoja. Jotta fasismista päästäisiin lopullisesti eroon, onkin ennen pitkää kumottava kapitalistinen ja imperialistinen maailmanjärjestys.