Aktivoimisleirillä 13/B

Aktivoimisleirillä 13/B

Björn Wahlroosin työsetelit riittävät kahteen tupakka-askiin viikossa: ”Aktivoimisleirillä 13/B elämä on suorastaan luksusta”

64-vuotias entinen konsernijohtaja ja nykyinen työssäoppija ihmettelee, miksi ihmisoikeusjärjestöt kauhistelevat Suomen Sosialistisen Työväentasavallan aktivoimisleirejä.

Wahlroosia harmittaa, että kaikki eivät osaa arvostaa aktivoimisleirin kannustinvaikutuksia. Kuva: Motopark/Wikipedia.

Dragsvikin entisen varuskunnan paikalle noussut työleiri, joka tunnetaan myös aktivoimisleirinä 13/B, toimii työnantajana noin kolmellekymmenelle työssäoppijalle. Leiriltä löytyy myös kanttiini ja 15 lämmitettyä kapselia, joita saa vuokrata työseteleitä vastaan viikko kerrallaan. Aktivoimisleirin aktivoimisupseerit ovat ankarasti kieltäneet useamman kuin yhden työssäoppijan majoittumisen vuokrattuun kapseliin.  ”En ole koskaan tuntenut itseäni näin kannustetuksi”, toteaa Wahlroos, kun kysyn häneltä, kuinka työsetelinsaajat selviävät talvesta, ja laskee moukarinsa hetkeksi. Hänen vastuunsa on tuottaa kivimurskaa, jota työväentasavalta vie ulkomaille.

Kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen

”Ennen työseteliuudistusta jokainen sai nukkua lämmitetyssä kasarmissa, syödä maksutta ruokaa ja käydä kirjastossa kasvattamassa henkilökohtaista pääomaansa. Se teki meistä laiskoja. Nyt me arvostamme näitä asioita enemmän, kun niistä pitää maksaa. Jokainen meistä saa vapaasti päättää, tekeekö työtä 20 tuntia päivässä vai menettääkö asunto-oikeuden ja muutaman sormen tai varpaan talvisin. Kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen.”

Kun kerron Wahlroosille siitä, kuinka esimerkiksi Amnesty on huolestunut aktivoimisleirien oloista, Wahlroos pudistaa päätään. ”Ei, nämä humanistit eivät nyt ymmärrä. Kyllä, ehkä joskus oli ongelmia, mutta he eivät selkeästikään ole kuulleet kevytvankeudesta. Me voimme laskuttaa työsetelinantajaamme Työukko.fi -palvelun avulla, se on vallankumouksellinen palvelu. Täällä ei ole mitään sellaisia ongelmia, joita nyt kuvailet. He ovat vain kateellisia työseteleistäni.”

”Aina, kun jossain joku laiskuri ei lunasta omalla ahkeruudellaan tarpeeksi työseteleitä, alkaa hirveä syyttely. Aktivoimisleirit ovat epäinhimillisiä, työväenvaltio sortaa meitä, ja mitä tapahtui ihmisoikeuksille. Ihmiset eivät kanna itsestään vastuuta, ja ne, jotka ovat tyytyväisiä tilanteeseen, eivät pääse ääneen. Heidän pitäisi säästää työseteleitään ja ostaa itsensä ääneen – aina voi olla viikon syömättä.”

Wahlroos kehottaa kaikkia työhön

”Kaiken maailman laiskurit ja hölmöläiset valittavat, että he paleltuvat ja nääntyvät hengiltä Suomen talveen ja työväenvaltion velvoittamaan työhön. Eivätkö he ymmärrä, että kanttiinista saa vain muutaman päivän työllä kokonaisen patongin? Käsittämätöntä, miten tämä uusi sukupolvi kuvittelee, että maailma on heille velkaa.”

Wahlroos kertoo myös, että hän on vaihtanut vankeusvuosia työseteleihin. Hänen oli alun perin tarkoitus päästä vapaaksi vuonna 2020, mutta nyt hän on aktivoimisleirillä 13/B aina vuoteen 3518. ”En näe tässä mitään ongelmaa.”

Tässä vaiheessa haastattelua Wahlroosin kannustinjalkapanta keskeyttää meidät voimakkaalla sähköiskulla, ja hän palaa töihinsä.

Kirjoittaja on Kumous-lehden päätoimittaja.

Aiheesta muualla:
Aamulehti: Ella-Riina Pietilä, 20, maksaa kahta vuokraa, silti tuet riittävät elämiseen: “Jos moni yksinhuoltajakin saa sen 1200 euroa kuussa, ihan hyvin pärjään samalla”